Betraktelser från Gali

Vi har nu varit i Galidistriktet i de facto staten Abchazien i drygt en vecka, och vi har färdats mycket i regionen både till fots och med bil. Det slår oss hur närvarande krigens och konflikternas skador ständigt är i det här samhället. När vi åker genom byar, eller tar en promenad i centrala Gali, ser vi alltid hus som utsatts för massiv förödelse. Nerbrända hus, ensamma skorsstenar, sönderslagna huspaneler och sotiga väggar finner vi på var och varannan tomt. Spåren av krig och konflikt finns överallt, och det är inte svårt att visualisera hur det har varit den levande verkligheten för människor här under längre perioder. Ändå pågår livet här, varje dag, överallt, högst levande. Vi ser hur nybyggen reser sig på somliga tomter, hur varor kommer fraktandes till byn med en liten lastbil, och hur de nyfödda bebisarna på Galis sjukhus välkomnas som nya medborgare till denna värld. Det råder brist på ekonomiska resurser i detta samhälle och alla behov är svåra att tillgodose, men en ny centralgata byggs genom Gali och en läkare på det lokala sjukhuset visar stolt upp den nya förlossningsbritsen som de köpt in. Människor här håller på att bygga upp ett nytt Gali, igen.

Byggnad i Gali Byggnad i Gali centrum.

På väg hem idag tog vi denna bild på en väggmålning, vi smygtog den, eftersom vi inte bör ta forografier utomhus i Gali på grund av viss misstänksamhet från den ryska militären. Längst upp till höger på denna väggmålning ser vi en kvinna med kamera. Bredvid henne står det en man och skriver i ett block. Denna väggmålning väcker förundran hos oss. Den föreställer inte den kvinna som vi daligen ser här på gatorna i Gali. De kvinnor vi möter bär sällan byxor, och skulle aldrig ställa sig och fotografera så öppet som hon gör.

Väggmålning i Gali
Väggmålning i centrala Gali. 

Vi börjar få oss en vardag i Gali, och det är med glädje som vi nu nästan känner oss som en del av det här samhället. /Marlene & Cecilia.

 

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.