Inget Maidan utan kvinnor

När jag öppnar dagens tidningar, när jag hör folk prata om Kiev, Ukraina och Maidan [kollektiv benämning för demonstranterna på Självständighetstorget], är det nästan som att jag känner lukten av brinnande bildäck, känner hettan av barrikadlågorna mot min hud. Det var framför mina ögon som 18 personer dog och hundratals blev skadade i natt. Att titta på krig streamad i datorn är kanske en av mest cyniska utvecklingarna i vår digitala tid, som en ukrainsk väninna uttryckte det. Maidan berör mig djupt, för att jag har vänner i Kiev och nära vänner i Sverige som är därifrån. Maidan är också min kamp, för jag som är från diktaturen Belarus förstår mycket väl: om Maidan förlorar idag, finns det inte heller något hopp för oss.

Och i denna stund, tillsammans med miljontals andra människor – män som kvinnor världen över – följer jag med spänning hur, i ordets alla bemärkelser, ett krig utvecklar sig i Europeiska Unionens omedelbara närhet. Vi följer med spänning hur de på Maidan, män som kvinnor, kämpar för sin frihet, för sin rätt att bestämma över sitt eget land.

För det är både män OCH kvinnor som är med på Maidan, och visst är de många? Kvinnor, som enligt konstens och samhällets alla regler fixar mat och tar hand om de skadade, kvinnor med ”mamma” på ryggen som går på andra sidan barrikaderna för att försöka övertala polisen att inte ta till våld. Men det är också en massa kvinnor som, precis som män, är med på barrikaderna, hämtar sten för att försvara sig, demonstrerar framför en TV station för att journalister ska sluta ljuga.  Och det är den här unga tjejen som blev Maidans ansikte idag.

Inget Maidan är möjligt utan kvinnor, precis som det inte finns något samhälle med bara män i. Det hoppas jag att alla slutligen kommer att fatta. Än så länge har det bara varit en kvinna med under de första förhandlingarna mellan oppositionen och regeringen. Enligt konstens och samhällets alla regler.

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.