Småkakors betydelse för fredsbyggande

”Så vad är ditt förslag? Att inte göra något alls?!” Det är en vanlig reaktion när jag argumenterar mot en militär intervention eller att vi alldeles för snabbt använder våld som verktyg. De senaste dagarna har jag spenderat med fantastiska tränare från flera konfliktdrabbade områden som har visat mig att det finns så otroligt många sätt att arbeta, så fantastiskt många vägar framåt, trots att det kan verka omöjligt att verka för fred och dialog.

Jag befinner mig i Istanbul i ett litet konferensrum. Vi öppnar fönstren så ofta vi kan men ljuden från gatan gör det svårt att höra varandra så vi varvar ibland med luftkonditioneringen. Den låter lika högt den. Så för det mesta arbetar vi på i rummet som snabbt blir kvavt. Det blir lätt så när en grupp människor helhjärtat ägnar sig åt att lära och lyssna på varandra mer än nio timmar om dagen under fyra intensiva dagar.

Intense discussions on conflict resolution at Young Women's Peace Academy "Training of trainers"

Intensiva diskussioner mellan blivande tränarna på Young Women’s Peace Academy i Istanbul.

Vi har förts samman, en grupp på 12 kvinnor från Georgien, Azerbajdzjan, Kosovo, Serbien, Bosnien och Hercegovina och Sverige för vi alla har något att lära varandra om fredsarbete. Tillsammans ska vi bli ännu bättre, lära av varandra och försöka skapa en gemensam plattform för att sedan tillsammans utbilda över 50 andra unga kvinnor. Projektet kallas passande nog Young Women’s Peace Academy.

”Den gröna kakan är godast, näst godast är den med sylt”. Viktigt arbete kring hur konflikter skapas, upprätthålls, men också går att motarbeta innan de leder till våld, blandas med tankar kring hur huvudet ska hänga med att ta in alla samtal om metoder, lärdomar och erfarenheter av krig. Jag vill inte missa någons input för alla bär med sig så många erfarenheter. En gemensam utvärdering av den torra lilla kakbuffén i rasten blir viktig.

Hur många tränare i fredsbyggande ryms det på tre stolar? Rätt svar: 12

Hur många tränare i fredsbyggande ryms det på tre stolar? Rätt svar: 12

När vi är klara kommer alla att återvända till sina regioner för att genomföra flera stora träningar med unga kvinnor som är eller vill bli fredsaktivister. En ”ny generation aktivister” kan låta lite fånigt kanske, men flera av de tränare jag pratar med är oroliga just för hur nästa generation, som kanske uppfattar kriget som något som hände för länge sedan, inte känner att det berör dem. Tillsammans fokuserar vi på hur vi ska stärka deltagarnas självförtroende så de kan kräva sitt rättmätiga utrymme. Ingen kommer frivilligt ge dem plats. Väl på plats ska de också känna att de är utrustade med rätt verktyg.

Det är mycket att göra på fyra dagar. Genom fönstret kan jag se att det verkar vara fint väder i Istanbul den här veckan. Här inne spelar det inte så stor roll. ”Ta på er koftorna, jag slår på luftkonditioneringen igen” säger en av oss.

 

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.