Workshop, dag 1

Hej,

Klockan är ett på natten, jag sitter på mitt hotellrum och andas in tung och varm luft. Temperaturen nådde idag 45 grader, med för min del får solen gärna skina lite till. Jag älskar denna värme och min kropp mår som den bör!

Igår anlände kvinnorna från Bosnien- Hercegovina och Irak och Kurdistan. Jag vet inte var jag ska börja när det kommer till dessa kvinnor. De är så uppfyllda, så vackra, så mjuka men så starka, så självständiga och så sköra, de är Hjältinnor! Just nu är jag för trött för att göra de rättvisa, därför berättar jag mer om dessa kvinnor imorgon.

Idag var den första workshopdagen för de 15 deltagande kvinnorna. Dagen började med en presentation av konflikterna i Bosnien-Hercegovina och konflikterna i Irak, detta för att alla på ett ungefär skulle veta vad som hänt i respektive land. När Kvinna till Kvinnas samordnare för Bosnien-Hercegovina började berätta om kriget i början på 90-talet, om folkmordet, massgravarna, flyktingarna osv.  började jag titta mig runt för att se hur deltagarna reagerade. Jag såg hur en av de bosniska kvinnorna som sedan ankomsten varit så glad, stark och energifylld blundande hårt, började vagga sig sakta och samtidigt slå sig själv med lätta slag på pannan. Jag kunde se hur hon mådde när hon fick kriget repeterat för sig i ord, hur ont det gjorde i henne och jag fylldes av en sorg. Trots att hon satt i andra sidan rummet kunde jag se hennes tårar när hon kramaktigt blundade, och snart kom mina tårar också. Vi delade sorgen från var sin sida, omedvetna om varandra. Det uppenbarade sig för mig, vi har mycket gemensamt.

Dagen handlade om att deltagarna delar fall exempel på praktiska åtgärder som varit framgångsrika i arbetet med våld mot kvinnor. Kvinnorna från de respektive länderna fick var sitt stora ark papper och på det skriva frågor till de irakiska och kurdiska deltagarna, och vice versa. Sedan delades facilitatorn Lesley Abdela upp samtliga i blandade grupper för att tillsammans svara på frågorna och slutligen presenterade dem för gruppen i sin helhet. Det blev många frågor och långa diskussioner och utan att gå in på detaljerad nivå handlade frågorna i största del om hur kollegorna i det andra landet arbetar med frågor så som säkerhet och resolution 1325. I fokus hur man bör arbeta med frågor som kvinnors deltagande, säkerhet/skydd och implementering av 1325. Vilka prioriteringar som görs, hur organisationer samarbetar med varandra och var fokus i dessa samarbeten bör ligga. I slutet på veckan kan en större redogörelse av alla frågor och svar göras, att göra det nu gör texten alldeles komplicerad och detaljerad. Något gemensamt och som var tydligt under workshopen var hur kvinnorna verkligen ville veta mer om varandras arbete, hur de tog in all information och hur otroligt intresserade de var av varandra! De tog tllvara på varje minut att fråga varandra och lära från varandra, under workshopen, lunchen och varje kaffepaus.

Nu ser vi fram emot en ny dag och allt vad det innebär!

Godnatt

/Dona

Läs även:
Women and Conflict Resolution
Nu åker vi på en resa tillsammans!

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.