Kvinnliga fredsbyggare hyllade under middag hos Bukavus governör

Under veckan har en delegation från Nobel Women’s Initiative, under ledning av den liberianska nobelpristagaren Leymah Gbowee, besökt östra DRK. Nobel Women’s initiative leds av fem kvinnliga fredspristagare och arbetar för att öka synligheten och genomslagskraften för kvinnoorganisationer engagerade i frågor kring fred, rättvisa och jämlikhet over hela världen.

Kongolesiska aktivister från Nord- och Sydkivu Neema Namadamo, Chouchou Namegabe och Passy Mubalama med Nobel fredspristagaren Leymah Gbowee och Kvinna till Kvinna's Katarina Carlberg.

Kongolesiska aktivister från Nord- och Sydkivu Neema Namadamo, Chouchou Namegabe och Passy Mubalama med Nobel fredspristagaren Leymah Gbowee och Kvinna till Kvinna’s Katarina Carlberg. //Photo: Kvinna till Kvinna

Syftet med besöket har varit att samla information om utbredningen av sexuellt och genusbaserat våld i östra Kongo, och framför allt om hur krafter inom civilsamhället arbetar för att motverka våldet och stärka dess offer. Flera av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer bidrog med sina kunskaper och berättade om sitt arbete i Nord- och Sydkivu.

‘Detta är en möjlighet att nå ut till en actor som vi vet kommer att förvalta vårt budskap väl på den internationella arenan’, sade Julienne Lusenge, generalsekreterare för paraplyorganisationen SOFEPADI (Solidarité féminine pour la paix et le développement integral en DRC). ‘Leyman Gbowee är en förebild för afrikanska kvinnor. Hon lyckades i sin kamp för att bygga fred i Liberia och nu hjälper hennes stöd oss att bli starkare här i Kongo’.

Sista kvällen i Bukavu var delegationen, tillsammans med ett stort antal kvinnliga aktivister samt Kvinna till Kvinnas representant  inbjudna till en middag i guvernörspalatset i Bukavu. Guvernören, Marcellin Chisambo,  hyllade under middagen de närvarande aktivisterna och konstaterade att kvinnor är de verkliga fredsbyggarna i Kongo. Han passade även på att presentera de kvinnliga ministrarna i provinsregeringen: justitieministern, utbildningsministerna, finansministern och jordbruksministern, alla tunga politiska poster. Leymah Gbowee framhävde i sitt tal de kongolesiska aktivisternas starka övertygelse och oräddhet, resultatet av en stark och solidarisk kvinnorörelse.

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.