”We, women, we are also humans”

 

Kvinna till Kvinnas sidor i filmfestivalens katalog

”Jag kommer nu att prata som en kvinna och som en mor. Den senaste tidens rapportering kan inte ha lämnat någon oberörd. En 24-årig kvinna stenades till döds av sin man, bara för att han var svartsjuk. Eller en kvinna som torterades med cigarettfimpar av sin partner. Det händer i vårt land i nutid”

Så inledde Albaniens kulturminister Mirela Kumbaro den 8:e upplagan av den Internationella Filmfestivalen för Mänskliga Rättigheter i Tirana. Våld mot kvinnor intar – precis som i alla delar av världen – epidemins proportioner i Albanien. Varje dag vänder sig 6 kvinnor till polisen för att deras egna hem inte längre är en säker plats för dem att vara på. Två kvinnor per månad kan inte längre söka skydd hos polisen för de har blivit mördade.

Det känns verkligen på tiden att årets festival för mänskliga rättigheter har våld mot kvinnor som tema. Det är just det som vi på Kvinna till Kvinna ser som en självklarhet, men vissa har fortfarande svårt att förstå att kvinnors rättigheter ÄR mänskliga rättigheter. Eller som Salma, en indisk muslimsk kvinna vars otroliga liv – med ett kvartssekels långt fångenskap i sitt eget hem, och en politisk karriär efter det – har blivit en film, säger det under festivalinvigningen: ”We, women, we are also humans”.

 

Kvinna till Kvinna finns med bland de många stora aktörer – som EU, OSSE och FN samt en rad ambassader – som stödjer festivalen, men inte bara det. Filmen Six Days, där vi följer tre kvinnorättsaktivister från våra samarbetsorganisationer i krudiska regionen i Irak, Liberia och Södra Kaukasien, kommer också att visas nu på torsdag.

Tyvärr kommer jag inte vara med då, för imorgon fortsätter jag vidare till Kosovo för att hålla en workshop om hur man kan använda teknologier för att stärka kvinnors röster. Men det här med att använda film och bild för att berätta våra historier, det kommer jag definitivt att prata med våra samarbetsorganisationer om. Styrkan i det talade men också det visade ordet.

 

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.