Besök i byn Bargebi

Vi är nu äntligen i Abchazien efter några dagars förseningar! Vi anlände igår till ett helt fantastiskt vackert Gali med människor som välkomnar oss med öppna armar.

För två dagar sedan gjorde vi vår första arbetsdag med Avangards mobila sjukvårdsteam. Tillsammans med tre läkare, en pyskolog och två chaufförer begav vi oss ut med två bilar mot byn Bargebi. Vägen dit var inte vad vi i Sverige brukar kalla väg, en sargad och sårad grusväg, med hål som stora kratrar, tog oss ut till byn genom grönskande marker. Längst med vägen träffar vi massa olika djur och ur bilradion hörs kaukasisk pop på högsta volym. En timmes resväg senare, och vi är framme i byn Bargebi. Här ska Avangards team under kommande eftermiddag bedriva två verksamheter parallellt. Två utav läkarna samt psykologen ska stå redo att ta emot kvinnliga patienter i byns sjukstuga. Den tredje läkaren ska ha ta emot en tjejgrupp på byns skola och undervisa i sexuell och reproduktiv hälsa.

Lika Gamisonia, pediatriker, undervisar i sexuell och reproduktiv hälsa

Under första delen av eftermiddagen närvarar vi då en av läkarna undersöker och ger rådgivning till de kvinnor som sökt hjälp för olika problem, främst gynekologiska. Det blir för vår del mestadels iakttaganden då vi inte förstår den verbala kommunikationen, men nog uppfattar vi mycket enbart via kroppsspråket! Väldigt intressant att få ta del av teamets sätt att arbeta, de verkar ha en fin kontakt med kvinnorna som söker vård. Någon timme senare bär det vidare till skolan som ligger i grannbyggnaden. Där möts vi av 15 tjejer i åldern 14-16 år. Läkaren som håller i föreläsningen kring sex och samlevnad pekar på två olika planscher (den ena ritad för hand, den andra skriven på svenska) och beskriver bl.a. anatomin kring könsorganen och menstruationscykeln. Tjejerna som lyssnar är nyfikna och lyhörda, några fnissar ibland, och en och annan vågar sig på att ställa frågor. Lektionen avslutas med att vi bjuds in till en frågestund, där tjejerna får ställa frågor till oss rörande sex, samlevnad och relationer. Intresset verkar stort, och när tjejerna släpper på den blyga fasaden kommer många frågor fram. Men intresset är ömsesidigt, även vi vill veta hur de ser på de ämnen som vi diskuterar.

Lika Gamisonia, pediatriker, undervisar i sexuell och reproduktiv hälsa

Lali Belliskeria, gynekolog, tar blodtryck på en patientLali Belliskeria, gynekolog, tar blodtryck på en patient

Efter den dagen har vi fått en större inblick i Avangards verklighet ute på fältet. Vi har fått följa med tålmodig sjukvårdspersonal som med sitt engagemang korsar trasiga vägar, tar sig tid för hjälpsökande kvinnor och fyller igen kunskapsluckor. När vi såg mottagandet och reaktionerna hos de kvinnliga patienterna och tonårstjejerna på skolan förstår vi hur mycket den här verksamheten betyder för dem.

/Cecilia och Marlene

Läs mer:
Så här började äventyret!
Artikel om Cecilia och Marlene på Kvinna till kvinna’s webbsajt

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

2 thoughts on “Besök i byn Bargebi