En diabildsvisning från Irak

Min första resa till Mellanöstern. Jag har varit med på Kvinna till Kvinnas Mellanösternteams regionala planeringsdagar. Sex dagar i Erbil, Irak. Om en halvtimme åker jag till flygplatsen och hem till ett, tydligen, snöigt och kallt Stockholm.

Jag tror jag helt fräckt tänker låna min kollega Lenas Wallquists sätt att beskriva, som hon bjöd på under vår utvärderingsrunda igår.

Se framför er en diabildsvisning. Bild 1. De kurdiska bergen. Helt fantastiskt vackert. Fåren, solen, bergen. Vi åkte till Shaqlawa och fick prova på Integrated Security. Vilken var en hel upplevelse i sig. Jag lånar min kollega Sofia Zitounis bild här nedan.

Bild 2. Lanja Abdullah från vår samarbetsorganisaiton Warwin kom och berättade om sitt arbete och om situationen för kvinnor i Irak. Jag grät. (det skulle inte bli sista gången under dessa dagar visade det sig). Lanja berätttade om kvinnorna som bränner ihjäl sig. Som alltså tar sina liv i ren desperation, som det enda sättet att fly. Om du inte får bestämma över ditt eget liv, inte får skilja dig, inte har någonstans att ta vägen, inte har någon. Efter att hon pratat en stund kände jag hur luften liksom försvann, rummet blev trängre. Cellsträck. Av tanken på hur instängt livet är för många kvinnor.

Bild 3. Lanja Abdullah har kämpat hårt i många år för kvinnors rättigheter i Irak. Det kändes därför extra fint att få möjligheten att överlämna alla kärleksbrev som folk skrev på i somras under vår kampanj i Almedalen Kärleksbomba en kvinnorrättsaktivist. Hon blev verkligen glad. Tack till er alla som kärleksbombade!

Bild 4. Det är bara män överallt. Män på gatorna, män på kafeerna, på restaurangerna. Hallå, kvinnor, vart är ni? Från minibussen började vi leka leken 1 poäng för varje kvinna du ser. Vi fick inte många.

Bild 5. Studiebesök i kurdiska parlamentet. En ljuspunkt kanske? Det FINNS numera i alla fall en lag mot våld mot kvinnor (domestic violence) och kvinnlig könsstympning. Talmannen i parlamentet SÄGER att män måste “pave the way” för kvinnorna. Hela 38 procent av parlementsledamöterna är kvinnor.

Bild 6. Glögg, falafel och julpyssel på kollegornas nya kontor i Erbil. Fint!

Bild 7. Ett annat studiebesök. På den statliga kvinnojouren i Erbil. Berättelserna härifrån var så sorgliga och hemska så det satt kvar, sitter fortfarande kvar.
Jag fick lära mig flera nya saker. Till exempel att det är möjligt att sätta kvinnor i “protective costudy”, alltså i fängelse. För deras egen skull, så det inte ska blir mördade av sina män eller familjer.

Bild 8. Hopp om framtiden? Ja, trots allt. Kvinna till Kvinna stödjer för tillfället sju organisationer i Irak. Allt från jourtelefoner till kurser för att kvinnor ska kunna försörja sig själva.  Organisationer som påverkar och lobbar för kvinnors rättigheter. Som skriver och uppmärksammar våld och orättvisor. Det är dem som kommer att förända samhället. Och vi kommer fortsätta att stödja dem i den kampen.

/Catrin Söderberg

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.