Examensdag i Amman

Manal med sitt diplom. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Wassholm- Min familj stöttar mig i det här. Min man har sagt till barnen att om de vill ha en mamma som arbetar måste de hjälpa till hemma.

Det säger 35-åriga Manal som är en av ett trettiotal kvinnor som idag mottog sina diplom efter att ha slutfört Families Development Association’s (FDA) yrkesutbildning. Genom projektet Izdihar, som finansieras av Kvinna till Kvinna, har FDA förberett 500 jordanska kvinnor för arbetsmarknaden, sedan starten 2010.

Deltagarna i projektet får praktisk utbildning i yrken som matlagning och barnomsorg. Sjäva yrkesutbildningen varvas med utbildning i ”women’s empowerment” – om kvinnors rättigheter både i samhället och i familjen.

- Själv är jag bekant med kvinnors rättigheter, men för många av deltagarna på kursen var detta ett helt nytt område. Jag har tur som har en familj som stöttar mig, men att ta steget ut i arbetslivet är inte självklart för alla.

Manal berättar om en kvinna på kursen vars familj har det mycket svårt ekonomiskt. Trots detta vägrar kvinnans man låta henne ta anställning efter kursen. Personalen på FDA har direktkontakt med mannen i fråga för att försöka förmå honom att  låta sin hustru arbeta utanför hemmet.

Att kvinnor yrkesarbetar är ingen självklarhet i Jordanien.  Många män anser att det är skamligt att kvinnor arbetar, trots att den extra inkomsten skulle göra stor skillnad för familjen.

- Det är viktigt att även män utbildas, säger Manal som efter sin praktik på Jerusalem Hotel i Amman nu har fått anställning som kock i hotellets kök.

- Den här utbildningen har förändrat mitt liv. Nu känner jag mig som en människa.

/Johanna Wassholm

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

7 thoughts on “Examensdag i Amman

  1. Vilken fin text om Izdihar-projektet, otroligt kul att se & läsa. Heja dig!

    • Tack Lena! Jag hoppas det kommer att finnas anledning att berätta många fler framgångshistorier framöver.

  2. Ser verkligen fram emot nästa blogg! 500 kvinnor, det är imponerande. Vore spännande att höra hur det går för någon/några av dem efter utbildningen!

    • Ja, visst är det imponerande att de har utbildat 500 kvinnor på så kort tid! Enligt FDA är 75 % av dem nu ute i arbetslivet. Bra idé att följa upp hur det går för några av kvinnorna om ett tag. Jag vet att FDA håller kontakt med deltagarna efter deras examen.

  3. Grattis till din premiärblogg! Fin historia att mötas av en ruggig vintermorgon, även om ont i magen av att höra att det kan anses skamligt att jobba som kvinna.

    • Tack Anna! Ja, när man förstår vilken utmaning det kan innebära för en kvinna i Jordanien att ta steget ut i arbetslivet känns Izdihar-projektet både viktigt och inspirerande.