Hellre än ett fredspris

Säkerhetsträning för irakiska och kurdiska kvinnorättsaktivister

Kvinnorättsaktivister från Irak och irakiska Kurdistan genomgår just nu en fyra dagar lång säkerhetsträning i Istanbul. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

Om jag hade haft högre tankar om Nobels fredspris (kommer aldrig kunna smälta det där med EU), så hade jag velat dela ut det till de 19 kvinnorättsaktivister från olika delar av Irak och Kurdistan – Dohuk, Sulemania, Halabja, Kirkuk, Khanaqin, Moqtadiya, Bagdad, Basra och Najaf – jag träffat de senaste dagarna. De är kurder, yezidier, kristna assyrier, kakai, shia och sunni. De kämpar för fred och mänskliga rättigheter.

Jag möter dem under en säkerhetsträning, som Kvinna till Kvinna ordnar för våra samarbetsorganisationer. Det är just den bristande säkerheten i Irak som gör att vi alla ses i Istanbul. Jag har hört frasen ”säkerhetssituationen försämras i Irak” hundra gånger men har i ärlighetens namn ofta haft svårt att ta till mig vad det innebär.

Med 19 kvinnorättsförsvarare samt tre kollegor från Irak och irakiska Kurdistan omkring sig blir det plötsligt tydligare. Under en bensträckare ursäktar sig en av deltagarna efter att ha läst ett sms från sin släkting, som meddelar att ytterligare två kvinnor i trakten har dött.

”Jag behöver gå ut och ringa lite”, säger han bara, som om detta hände var och varannan dag. Vilket det ju gör.

Nästa rast berättar en person att han levt under daesh (IS) en period. Han drev ett sjukhus och var tvungen att stanna när terrorgruppen tog över staden, annars hade sjukhusets verksamhet upphört. Han berättar att han sett både daesh och shiitisk milis begå de mest bestialiska mord och övergrepp. Min kaffekopp blir bara halvt urdrucken.

En kväll går jag och två av mina kollegor lite planlöst ut i det lätta regnet i 18-miljonersstaden Istanbul, det är faktiskt inte varmare än Stockholmshöst. Trots den råa blöta kvällen föreslår vår kollega från Bagdad ivrigt att vi ska promenera vidare.

”Det gäller att passa på när jag är utanför Bagdad”, säger hon, och berättar att där gör hon sina ärenden så snabbt det går, alltid med andan i halsen. Det går aldrig att veta när eller var nästa bomb exploderar, och staden pryds av vägspärrar. Att driva runt på stan en timme finns inte på kartan.

A new Iraq

Deltagarna på säkerhetsträningen fick i uppgift att illustrera vad de kämpar för i framtiden. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

Ja, sen har vi allt som berättas under själva säkerhetsträningen också. I sitt arbete för fred och kvinnors rättigheter möter våra 19 deltagare allt från hotfulla sms, telefonsamtal, datorstölder och nedstängda radiokanaler till granater utplacerade i kontorets trädgård, kidnappningssituationer och ihjälskjutna kollegor. Några har fått fatwor utfärdade mot sig för sin kritik mot Jaafari-lagen. De flesta pratar om att ta olika vägar till jobbet, komma och gå vid olika tidpunkter, den ständiga rädslan. Några har själva tvingats fly inom landet.

Den där försämrade säkerhetssituationen i Irak får plötsligt mycket tydliga konturer. Några av aktivisterna säger att de ibland funderar på om de är galna, som inte lägger av. Samtidigt har de inte mycket till val. Att lämna sina hem och sina övertygelser är bland det sista dessa aktivister kommer att göra. Det syns i deras ögon. I deras skratt och gråt. Som en av dem, Liza Hido, säger:

”Jag vill leva den dagen då mitt Irak är i ett bättre tillstånd, där olika etniska och religiösa grupper lever i fred och kvinnor är fria. Jag gör mitt bästa för att driva samhället i den riktningen”.

Ni kanske börjar förstå varför jag vill ge dem ett fredspris, Liza och de 18 andra aktivisterna. Men ännu hellre vill jag att de snart ska få säga: nu kan jag faktiskt ta en kvällspromenad, nu kan jag flytta hem till mitt hus igen, nu kan vi räkna med att få skydd av myndigheterna, nu behöver jag inte längre tänka på vilken väg jag tar till jobbet, nu kan vi jobba för fred och kvinnors mänskliga rättigheter utan att bli hotade till livet.

Läs mer: “Vi lever mitt i våldet”

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

One thought on “Hellre än ett fredspris

  1. Pingback: Mord på framstående kvinnor i Irak | Renew MagazineRenew Magazine