Kvoteringsdebatten bortom Stockholm och Amman

Under fyra timmars bilkörning genom öknen hinner man avhandla många samtalsämnen. På vår väg till Tafilah i södra Jordanien diskuterar Maha och Sara, två av våra partners, livligt konsekvenserna av den kvoteringslag som säger att 25 procent av platserna i landets kommunfullmäktige ska vara reserverade för kvinnor. Maha och Sara är några av dem som kämpat för att uppnå den här lagen, men de är inte nöjda med utfallet. Antalet kvinnor som ställer upp i kommunvalen är så få att konsekvensen av kvoteringslagen blir att även kvinnor som inte fått en enda röst väljs in i kommunfullmäktige för att fylla platserna.

Jag tänker på den svenska debatten och kritiken mot kvotering som strategi. Man ska vinna sin plats på grund av kompetens och inte på grund av sitt kön, brukar det heta. I Jordanien, långt från huvudstaden Amman, får debatten ett annat perspektiv. Vad händer med samhällets syn på kvinnors politiska deltagande om vissa kvinnor får politisk makt trots att ingen röstat på dem? Och vilken makt får de egentligen om de i själva verket fungerar som alibin? Men den viktigaste frågan måste ändå vara: varför ställer så få kvinnor upp i valen (det saknas naturligtvis inte kapabla kvinnor i Jordanien) och varför får de inte fler röster?

Svaret får vi delvis nästa dag när vi åker norrut för att besöka Kura – namnet på såväl orten som en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer som utbildar kvinnor i allt från sömnad och korgbindning till reproduktiv hälsa och rösträtt. Fatima är ledare för organisationen och när vi äter lunch berättar hon historien om hur det gick till när hon till slut ställde upp i kommunvalet.

Fatima är ogift och bor tillsammans med sin familj. När hon väl hade fattat det modiga beslutet att kandidera till kommunfullmäktige uppstod ett annat hinder. Hennes bror vägrade låta henne ställa upp i valet. Kura är ett traditionellt, konservativt samhälle och kvinnor förväntas inte göra något utanför hemmets väggar utan en manlig familjemedlems godkännande. Fatima berättar hur hon ”strejkade” i flera veckor.

- Jag stängde in mig på mitt rum och bara grät. Jag vägrade prata med min bror.

Till slut gav Fatimas protester resultat. En dag kom hennes bror in på hennes rum och sa att han hade ändrat sig, hon fick ställa upp i valet.

Då återstod bara två veckor till valet och inte mycket tid för kampanjarbete. Men Fatima är välkänd och uppskattad i Kura. Trots begränsad valkampanj fick hon ett stort antal röster. Hon berättar med stolthet att hon inte fick sin plats på grund av kvoteringslagen utan för att så många röstade på henne.

Fatimas kamp för att få vara politiskt aktiv slutade lyckligt, men hennes väg dit visar vilka hinder många kvinnor måste ta sig över för att ens få kandidera i val. Kvoteringslagen är en viktig framgång för kvinnorörelsen i Jordanien. Nu återstår arbetet med att förändra samhällets attityder.

/Johanna Wassholm

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.