“Låt irakiska kvinnor leva ett värdigt liv utan våld”

Liza Hidos, Baghdad Women Association

Liza Hidos leder Baghdad Women Association som bl a BWA driver tre kvinnocenter i Bagdad, där kvinnor och flickor vid behov kan få gratis juridisk rådgivning och psykosocialt stöd.

Jag sitter på planet. Erbil i irakiska provinsen Kurdistan, försvinner i det skira molntäcket. Jag tänker på hur olika våra lotter är, och vilken otrolig tur jag har som fick just min lott. Liza Hidos, Baghdad Women Association, ord går på repeat i huvudet: ”Snälla låt irakiska kvinnor leva ett värdigt liv utan våld – i fred. Lyssna på rösterna från de irakiska kvinnorna och ställ krav på vår regering.” Hennes ord tränger igenom varenda cell i kroppen. Det gör nästan ont. Orden kommer där inifrån, längst inne i hjärtat, tyngda av decennium av våld och övergrepp. Hennes budskap till det internationella samfundet är inte orimligt. Det bär ett stort ansvar för situationen i Irak idag. Den USA-ledda invasionen 2003 som fick den fruktade Saddam Hussein på fall har inte gett den frihet många hoppades på. Tvärtom. Lizas och de andra kvinnorättsförsvararnas berättelser vittnar om ett nytt fängelse.

Under två intensiva dagar har jag och mina kollegor i Irak tillsammans med kvinnoorganisationer från olika delar av landet diskuterat våld mot kvinnor och försökt bena ut vad som är de mest akuta problemen. Det är inte lätt i ett land där säkerhetssituationen drastiskt förvärrats, där milis- och religiösa grupper får alltstörre inflytande, där premiärministern visar tydliga diktatorstendenser. Marken gungar i Irak och befolkningen betalar priset. Särskilt kvinnorna.

Aktivisterna berättar om hur barn- och tvångsäktenskapen ökar, liksom människohandeln, kidnappningarna, hedersmorden och det ständigt pågående våldet inom hemmets väggar. Tillråga på allt lade ministerrådet fram ett lagförslag nyligen, Jafaarilagen, som vill legalisera barnäktenskap, förbjuda kvinnor att skilja sig, ärva land och lämna hemmet utan mannens tillåtelse. Aktivisterna påpekar att Iraks familjelagstiftning från 1959 var den mest progressiva i regionen. Den gäller fortfarande men hotas av konstitutionen som pressades fram av USA och det internationella samfundet 2005 – trots kvinnoaktivisternas varningar. Konstitutionen tillåter olika familjelagstiftningar beroende på sekt- religionstillhörighet. Jafaarilagen är ett direkt resultat av detta.

Awezan, från Pana center i Kirkuk, berättar att barnäktenskap nu kraftigt ökar. Föräldrarna är rädda att de inte kan skydda sina döttrar från milisgrupper och övergrepp som skulle svärta familjens rykte. Awezan tvingade själv gifta sig mot sin vilja när hon var 15 år. Trots makens och hennes egen familjs motstånd lyckades hon bryta sig loss och få vårdnaden av sin dotter. Ur hennes egen kamp föddes engagemanget att hjälpa andra.

Det är svårt att förstå hur de orkar fortsätta kampen för kvinnors rättigheter och fred, trots alla bakslag och hot mot dem och deras familjer. Awezan berättar att någon har sms:at hennes bror och hotar kidnappa och våldta hennes dotter. Hennes två systrar var nära att kidnappas men lyckades komma undan tack vare grannarnas hjälp. Våldet är ständigt närvarande, inpå huden. För en stund går tankarna till mina egna barn, skulle jag själv våga fortsätta när hoten började komma?

Jag tänker på Awezan och alla de andra otroligt modiga kvinnorna som jag träffar här, som alla kämpar mot våldet och förstörelsen av sina samhällen. Som inte ger upp. Som inget hellre vill än fred. Om det finns ett hopp om en ljusare framtid i Irak så är det hos dem!

Vill du veta mer?

Annika Flensburg pratar om ökat våld mot kvinnor i Irak i Nyhetsmorgon på TV4

Vår fältrepresentant Emeila Frennamark bloggar från irakiska Kurdistan:
Two sisters murdered after stay at shelter in Suleimania
No future? – The struggle to support women survivors of violence in Iraqi Kurdistan

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.