Tankar inför den 8:e mars

Som ny på Kvinna till kvinna följer jag nyfiket alla förberedelser inför den 8:e mars. Mina kollegor anordnar föreläsningar, deltar med ett seminarium  i heldagsfirandet på Historiska museet på temat ”Kvinnor i Nordafrika – den arabiska våren: Kvinnor i demokratiprocesser”, har fingret med i humorshow Bara brudar, och så planerar vår insamlingsansvarig Catrin börsinsamling så klart (vi ses på stan!).

_Ett 8:e mars kort från Sovjet-tiden.

Grattis mamma på den Internationella kvinnodagen! Ett kort från Sovjet-tiden.

Jag kan härmed konstatera: det finns knappt en annan internationellt uppmärksammad dag som firas på sådana i mina ögon diametralt motsatta sätt i olika delar i världen, som den Internationella kvinnodagen. I Sverige och andra västeuropeiska länder är denna dag en klar feministiskt manifestation, ett tillfälle att påminna samhället och oss själva att kamp för kvinnorättigheter och jämställdhet är långt ifrån över, medan 8:e marsfirandet i till exempel forna Sovjet fortfarande är en bekräftelse för de stereotypa könsroller som finns i samhället och i familjen. Precis så som det var under min barndom i Sovjetiska Belarus.

Inför den 8:e mars kom det stora bilar till min lilla stad lastade med armeniska tulpaner som man sålde på öppen gata, på arbetsplatser fick kvinnor tårtor och parfymer från sina manliga kollegor, pojkar i min klass överraskade (nästan) alltid oss tjejer med presenter. Och måste erkänna att lite väl nostalgisk blir jag över alla de fina blommor, all uppvaktning och alla komplimanger som jag fick den 8:e mars varje år innan jag kom till Sverige. Dock är jag ändå tveksam till om Internationella kvinnodagens upphovskvinna Clara Zetkin skulle tycka om konceptet. Kvinnorna hyllades och gör det fortfarande just för att vara ”kvinnliga”, vackra och kärleksfulla (läs ompysslande). Just denna dag och bara denna dag förväntas män befria sina fruar från deras hembestyr, och just denna dag städa, laga mat och ta hand om barnen, som om den 9:e mars och de övriga 364 dagar av året förblir ”mansdagar”. Brist på jämställdhet i sin yttersta alltså.

Och själv har jag fortfarande inget emot att ta emot blommor och en chokladtårta den 8:e mars, men det gör jag i och för sig vilken dag som helst.

Julia Lapitskii

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

One thought on “Tankar inför den 8:e mars