Gryningsjogg i Kongo

Kvinna till kvinnas Ylwa Renström inför en späckad dag i till synes fridfull Bukavu

Det är den vackraste av joggingrundor. Kivusjön inhöljd i morgondimma mot en fond av Syd-Kivus klorofyllmättade bergsmassiv. Från vattnet nedanför höjden vi springer på hörs sång från fiskebåtarna. Den stiger och sjunker, det är som en kör sjungandes i kanon.

Vägen är hård av trampad, röd jord. Vi kryssar mellan stora hål fyllda av vatten efter nattens regn. Om bara en liten stund, när solen stigit, kommer hålen snabbt tömmas av värmen och bli torra igen.

Bukavu vaknar. Möter några få skolbarn i sina vitblå uniformer som tidigt är på väg mot skolan. Ett fåtal män släntrar fram och ropar skrattandes ”Courage!” (heja!) efter oss där vi flåsar fram. Några FN-jeepar skramlar förbi. Och kvinnor med sina eviga bördor på rygg och huvud rör sig med böjda ryggar fram längs vägkanten.

Staden ses som förhållandevis säker just nu, i detta så hårt konfliktdrabbade område. Jag och reskompisen och kollegan Ylwa kan ju till och med ta en joggingtur, så länge vi är två. Men lugnet är bedrägligt, inte minst för befolkningen. För bara två veckor utsattes chefen för Panzisjukhuset här i stan, Denis Mukwege, för ett attentat som var nära att ta hans liv. Och längre söderut, från Uvira, hör vi otaliga berättelser om hur våldet trappas upp och slår mot civila, bland dem många fredsaktivister.

En snabb kall dusch, frukost och sen bär det av mot Centre Amani, Fredens hus, en stor grön oas ute på en udde i sjön. Det är ett enkelt jesuitkloster som upplåtit sin lugna och tysta plats åt oss, Life&Peace Institute och nio lokala kvinno- och fredsorganisationer. Vi pratar om hur kvinnor ska kunna ta plats i konfliktlösning på lokal nivå, i och mellan samhällen och etniska grupper. Samarbetet mellan Kvinna till Kvinna och Life&Peace är alldeles nytt och har aldrig känts viktigare. Alla på Centre Amani är övertygade om att en hållbar fred i östra Kongo kräver att kvinnor erkänns som centrala fredsaktörer. Och att hindren kvinnor möter i form av förtal, hot och sexuellt våld måste motarbetas med kraft.

Anna Lithander

Läs även Anna Lithanders artikel om upptrappning av hot mot fredsaktivister i östra Kongo

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.