Hotel Rwanda

Hotel Rwanda i den berömda långfilmen heter i verkligheten “De tusen kullarnas hotell”

“Nu: Vattnet i poolen reflekteras och nästan glänser i solstrålarna som hettar från en klarblå himmel mellan skyarna av regn. Några halvvuxna killar övar simtag i bassängens grunda del, till tonerna av hotelltrubadurens lena stämma. Under stora parasoll längs poolkanten sitter söndagslediga rwandier bredvid en grupp turister och njuter mat och drinkar i lugnet och värmen.

Då: Akut vattenbrist gjorde att de hundratals tutsiflyktingar som sökt sin tillflykt hit började dricka av poolvattnet. Trots stor risk för att bli allvarligt sjuka, inte minst eftersom huturebellerna som vaktade kring hotellet använde poolen som toalett.

Snart är det 19 år sen folkmordet här i Rwanda. En miljon människor mördades brutalt under tre vårmånader 1994 medan resten av världen förfasat tittade på utan att ingripa. I den hyllade långfilmen om hotellchefen som lyckas rädda människor undan en säker död genom att ge dem en fristad på sitt hotell kallas det Hotel Rwanda. I verkligen heter det Mille Collins – de tusen kullarnas hotell.

Som besökare har jag svårt att föreställa mig att det ofattbara har hänt precis där jag sitter just nu. I lugna och till synes trygga, rena och framåtblickande Kigali, huvudstad i en nation där man odlar ekologiskt och har förbjudit plastpåsar för att skydda miljön. Där den ekonomiska utvecklingen höjs till skyarna av flera västländer. Där turisterna strömmar till för vidunderlig natur och världsberömda gorillor.

Men samtidigt. På landsbygden, där de allra flesta lever i detta tättbefolkade land, är fattigdomen utbredd. Det saknas politisk opposition till den sittande presidenten Kagame. Och för inte så länge sen gick FN ut med hård kritik mot Rwandas regering för inblandning i kriget i östra Kongo, bara några timmars bilresa härifrån på andra sidan några av de tusen kullarna. Rwanda anklagas för att stödja tutsirebellerna i M23-milisen och tjäna stort på de mineraler som olagligt smugglas över gränsen från de rika kongolesiska gruvorna som mycket av striderna handlar om.

Sverige har tills vidare stoppat sitt bistånd till Rwanda och diskussioner pågår om ett villkorat bistånd till landet, där fattigdomsbekämpning via civilsamhället till exempel kan få stöd men inte insatser via regeringen. Sverige försöker ena länderna i EU kring förslaget för att sätta press på det biståndsberoende Rwanda att ta FN:s anklagelser på allvar. Men alla är inte på samma linje, däribland Storbritannien.

Så visst är det med dubbla känslor jag stoppar ned tårna i det ljumma, turkosblå poolvattnet.

Anna Lithander

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.