”Att ta hand om sig själv är ett politiskt ställningstagande”

Effektiv tidshantering är en av strategier för en hållbar aktivism. Det pratade Mariam Gagosh om. Foto: Kvinna till Kvinna/Malin Askhamre

Mariam Gagosh pratar om effektiv tidshantering som en strategi för hållbar aktivism. Foto: Kvinna till Kvinna/Malin Askhamre

Det växande hotet mot kvinnorättsförsvarare och det minskade utrymmet för arbete med kvinnors rättigheter leder till ökad stress, frustration och en känsla av otillräcklighet bland aktivister. För att stärka deras motivation och hälsa, både fysiskt och mentalt, har Kvinna till Kvinna tagit fram metoden ”Integrerad säkerhet”. Malin Askhamre bloggar från en workshop där ett tjugotal kvinnorättsförsvarare från Balkan och södra Kaukasien samlats för att arbeta kring hållbar aktivism i en trygg miljö.

 

Den feministiska kampen var en gemensam nämnare för samtliga, och allas kontextryggsäckar och erfarenheter dukades upp till ett inbjudande och lärorikt smörgåsbord. Ingen gick hungrig därifrån. Gemensamma nämnare var även hjältinnan/martyren-fenomenet och bördan av den stereotypa kvinnorollen, två svulster som många kunde relatera till, och vilka bidrar till ohälsa.

Att ta hand om andra, utföra obetalda, osedda hemarbetet, lägga ner tid på att ansa och sminka oss för att anses se ut som kvinnor ska: den stereotypa kvinnorollen är en mörk skugga, ständigt närvarande, molande med dåligt samvete och av otillräcklighet. Även den radikalaste feminist skuggas (i alla fall fläckvis) av den stereotypa kvinnorollen. Samhällets traditionella förväntningar och krav på kvinnor behöver lyftas upp till ljuset och blekna bort, vi har tröttnat!

Den andra aspekten, feministhjältinnan/martyren, som alltid ställer upp, jobbar dygnet och året runt, är en kontraproduktiv baksida av aktivisters välvilja och jävlaranamma att skapa förändring. Ingen vinner i längden på självdegraderande arbetsmoral. Det är inte själviskt att ta hand om sig själv, det är ett politiskt ställningstagande för hållbar aktivism.

För mig var det första gången. Första möjligheten att delta i en workshop med fokus på aktivism och hållbarhet med ett holistiskt perspektiv på mental och fysisk säkerhet. Känslan är omvälvande, översvallande och alldeles, alldeles underbar. Tillsammans skapade vi en positiv bubbla, en omhändertagande, givande och stärkande bubbla för självinsikt, delgivande och många härliga feministskratt.

Det är viktigt att skapa en trygg och säker plats för aktivister som lever utsatta varje dag, överallt, för att de arbetar med kvinnorättsfrågor. En plats för möten över gränser, ett andningshål med meningsfränder. Trygghet i själ, samvete och situation.

Den varierade och väl avstämda balansen i gruppen resulterade i konstruktiva och kreativa diskussioner kring hållbar aktivism: Effektiv tidshantering, tydliga och vägvisande arbetsstrategier samt regelbundna teammöten för reflektion, inspiration och må-bra-balanserande var några av rekommendationerna som diskuterades. Och dessa kommer deltagarna nu eftersträva att efterleva.

Mitt eget politiska hållbara ställningstagande är att skapa mer tid för bubblor fyllda med positiv avkopplande feministenergi.

 

 

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

3 thoughts on “”Att ta hand om sig själv är ett politiskt ställningstagande”

 1. Tack, så väl skrivet! Ja, låt oss ta hand om varandra i feministbubblan <3

 2. Hej Malin!
  Jag blev väldigt inspirerad av din text!
  Och håller nu på att läsa vidare på hemsidan.
  Under våren har jag tillsammans med Matilda Reiderstedt arbetat med hållbart engagemang med Kvinna till Kvinnas informatörer. Delar av det du skriver om påminner mycket om vårt arbete. Jag skulle gärna träffa dig över en kaffe och prata mer!
  MVH
  //Isabell

  • Hej Isabell,

   Tack för din kommentar! Jag är stationerad i Tbilisi, Georgien så det är kanske lite långt för en kaffe? Är du Stockholmsbaserad kan jag linka upp dig med en kollega om du önskar? Keep up the good work.

   MVH
   Malin