Pride-veckan inledd i Belgrad

Igår kväll invigdes årets Pridevecka i Belgrad! Det var regnbågsballonger, tårta och en avslappnad utekväll i en mysig trädgårdsbar nere vid floden Sava. Knappt 10 poliser stod och hängde vid ingången och ett 40-tal gäster hade letat sig dit. Det var god stämning och bara det faktum att polisen inte hade kravallutrustning på sig gjorde att jag på en gång kände mig lugn.

Hade det varit ett vilket som helst arrangemang med Kvinnor i Svart så hade kravallpoliserna stått givakt med piketbussar inom räckhåll.

Jag vet att många valde att stanna hemma igår – dels är det en vanlig arbetsdag i dag och dels vet jag folk som inte känt sig trygga att gå. Många minns såklart Pride 2010 där hundratals människor skadades. Även om gårdagens arrangemang hölls på en lokal så har tid och plats spridits offentligt och därmed kan man vara sårbar när man lämnar evenemanget. Men allt var lugnt, och såvida inget förändrades radikalt sedan jag gått hem så var gårdagen något så ovanligt som ett lugnt, offentligt arrangemang med hbt-fokus. Eller ja, det största fokuset var nog en enorm regnbågsfärgad tårta med chokladsmak.

Pride har varit väldigt omdebatterat, för att inte säga sönderanalyserat här i Serbien, inom de egna kretsarna. Frågan huruvida Pride gagnar hbt-personers rättigheter eller inte har fortfarande inte fått något entydigt svar.

Serbien har en ny regering sen ungefär två månader som sprider rädslans politik. Både premiärministern och Belgrads borgmästare har uttryckt sig nedsättande om Pride och hbt-personer. (Borgmästaren staplar uttalanden mot kvinnor, romer, paralympics och hbt-personer på varandra.) På flera lokala orter har representanter för Dveri – det mest högerextrema politiska partiet – kommit in i motsvarande kommunfullmäktige. Även om homofobi är utbrett i Serbien så är det högerextrema grupper som Dveri som står för det största fysiska hotet. Bland annat cirkulerar flyers på stan och det sätts upp stickers med homofoba och hotfulla budskap, särskilt riktade till Pride-paraden.

På lördag har dessutom inte mindre än tre demonstrationer fått tillstånd; Pride, en mot-demonstration mot Pride samt en parad med krigsveteraner “Shame”, som menar att de är den mest förbisedda och utsatta gruppen i samhället.

Pride-arrangörerna som jag träffade igår är tvärsäkra på att Pride-paraden kommer att genomföras (om inte med tillstånd, så utan).

Men jag tänker att det faktum att det är en hel Pride-vecka är bra och kanske kan sätta fokus på det som borde vara fokus – anti-diskriminering och hbt-personers rättigheter, och så behöver inte allt fokus vara på själva paraden. Så kanske någon dessutom kan få lite ny kunskap, få en fördom eller två på skam och få smaka fantastiskt god chokladtårta.

Stina Magnuson Buur

 

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.