Våra sista dagar i Abchazien

- Nej, det pratas inte så mycket om det georgiska valet här, säger en kvinna till oss när vi frågar om hon hört vad den Abchaziska befolkningen tycker om Georgiens valresultat. Och som vi gång på gång insett under vår tid här: det här är Abchazien, det må vara en de facto stat, men här talar man om det som händer i Abchazien, inte mycket om Georgien. Så vi pratar inte mer om saken, utan konstaterar att det var oppositionen som vann, och forsätter med vårt sjukvårdsarbete.

Gata i Gali
Gatan utanför vårt tillfälliga hem i Gali.

Det är dags för oss att avrunda vår tid i Abchazien. Under snart tre veckors tid har vi följt Avangards dagliga arbeta här i Gali-regionen. Vi har med organisationens sjukvårdspersonal på besök ut i de mest avlägsna byar för att bedriva hälsovård. Vi har följt med hela organisationen på utbildningsdagar i Abchaziens norra del.

Vi har deltagit i mammagrupp för unga mödrar, burit en portabel ultraljudsmaskin ut i bushen, sett patienter komma och gå på organisationens klinik, mött tonårstjejer som för fösta gången fått prata öppet om saker som mens och sexualitet, samt sett kvinnor både le och gråta i korridoren på det lokala sjukhuset. Men vad vi verkligen har sett, är personal på en organisation som varje dag gett av sin tid, sin kunskap och sitt omåttliga tålamod till en befolknings som uppenbarligen törstar efter deras verksamheter. Det är läkare, sjuksköterskor, psykolog, administratörer, chaufförer, ekonom och lärare som gör den här verksamheten möjlig. Genom deras övertygelse att nå ut till alla, envar i detta delvis sargade samhälle, har vi fått se hur världen kan bli en lite bättre och rikare plats. Tack för den insikten!

Läkare & chaufförer på Avangard
Läkare och chaufförer på väg hem till Gali från ett bybesök.

Snart reser vi vidare till Tbilisi för en praktik på WISG – Women Initiative Support Group. Men först ska vi avsluta vårt äventyr här i Abchazien och försöka att tacka för allt vi har fått tagit del utav. På återseende, då från Tbilisi  /Malene & Cecilia

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.