“Förändring är möjlig – jag har sett den i kvinnornas ögon”

Kvinna till Kvinna's Instagram växte snabbt när praktikanterna Karin Tennemar, Karolina Sturén, Leymuun Farah, Filippa Rogvall fick ansvaret! Foto: Kvinna till Kvinna/Isabel Lind

Kvinna till Kvinnas Instagram växte snabbt när praktikanterna Karin Tennemar, Karolina Sturén, Leymuun Farah och Filippa Rogvall fick ansvaret! Foto: Kvinna till Kvinna/Isabel Lind

Kvinnor drar samma lass – om än inte lika tungt – i Kongo, Sverige och över hela världen. Men förändring är möjlig! Filippa Rogvall bloggar om en tankeväckande praktiktermin hos Kvinna till Kvinna

I höstas läste jag en 7,5-poängskurs i organisationspsykologi, ett ämne jag valde något i blindo. Förutom organisationskultur och ledarskapsfilosofi studerade vi olika motivationsteorier. Jag fick lära mig att nyckeln till att leda ett framgångsrikt företag, eller driva en välfungerande organisation, är att se till att de anställda alltid är motiverade. Det väckte en fråga hos mig som jag inte reflekterat särskilt mycket över tidigare. Vad motiverar mig?

Jag tillhör en, generellt sett, ganska curlad generation – mycket i mitt liv har jag fått serverat på silverfat. Aldrig har jag behövt oroa mig för att få mat för dagen eller tak över huvudet. Skolan kunde jag glida genom utan större ansträngning. Med eller utan deadline, gjorde jag (och gör fortfarande) ofta saker i sista minuten. Det var inte heller något problem att hitta ett extrajobb för att tjäna lite egna pengar, men bristen på motivation gjorde att jag sällan arbetade kvar längre än några månader. Mycket av det här såg jag som självklarheter snarare än privilegier.

Men en sak har jag aldrig kunnat ta för given. Oavsett hur bra jag har det, kommer jag aldrig att ha samma privilegier som en man.”

Vetskapen om bristen på jämställdhet i samhället hade följt mig sedan barnsben, men det var först på senare år som jag känt någon motivation till att vilja förändra. Det var alltid så mycket lättare att lägga sig platt för patriarkatet och gå med på dess spelregler. Därför blev jag väldigt imponerad när jag började min praktik på Kvinna till Kvinna.

Det finns en enorm drivkraft och gemenskap i arbetet för kvinnors rättigheter. Förutom att lära känna alla grymma medarbetare, fick jag äran att träffa och intervjua några oerhört inspirerande kvinnorättsaktivister från våra samarbetsorganisationer runt om i världen. På olika sätt kämpar de för fred och jämställdhet i spåren av krig och förödelse.

Dessa möten gjorde min praktikperiod till något utöver det vanliga, och jag förstod hur enormt viktigt det är att vi fortsätter stötta deras kamp.

När jag berättade att jag var praktikant för den kongolesiska journalisten och aktivisten Douce Namwezi N’lbamba, utbrast hon ”Vad häftigt!”. Jag blev lite förlägen, eftersom hon precis hade berättat för mig hur hon, redan som femtonåring, kämpat för att unga i hennes närhet skulle slippa rekryteras som barnsoldater. Och att hon nyligen hade tagit sig till ett avlägset och farligt område i östra Kongo för att kunna utbilda kvinnorna där i mänskliga rättigheter. Om någon var häftig så var det ju hon.

I efterhand tänker jag att Douce hade rätt ändå. Det är ganska häftigt att praktisera på Kvinna till Kvinna. Även om hon och jag har haft helt olika förutsättningar i livet är vår kamp gemensam. Mitt lass är kanske inte lika tungt att dra, men oavsett tyngd fortsätter vi mot samma mål. Förändring är möjlig – jag har sett den i kvinnornas ögon.

Vad motiverar mig? När jag rannsakade mig själv hittade jag bara ett självklart svar på den frågan. Jag vill leva i en värld där alla, inte bara jag själv, ser sina rättigheter som självklarheter.

Filippa Rogvall 

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

Comments are closed.