Kvinnor söker enad röst mot krig och våld

Eman Abdulrahman

Eman Abdulrahman från Baghdad Women’s Association, en av nio aktivister på Kvinna till Kvinnas påverkansträning i Erbil. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

Det är inte varje dag jag sitter och pratar med en feminist som har blivit fängslad – och i fängelset blivit utsatt för brutal tortyr och isolering under flera veckors tid. Det är inte varje dag jag intervjuar en kvinnorättsaktivist som är vän med en av mammorna som förlorade sin son i den där massavrättningen i Irak eller har förstahandsinformation om de där kidnappningarna jag hört om på nyheterna.

Men nu sitter jag här i en restaurang på sjätte våningen med magnifik utsikt över Erbil i irakiska Kurdistan, och pratar med dem i timtals, en efter en. Varje kväll samma procedur: jag och min kollega H från Bagdad sätter oss med en aktivist vid femtiden.

Vi pratar oss igenom solnedgången, H översätter tålmodigt, och sitter plötsligt där i kompakt mörker (ingen bryr sig om att tända restaurangens lampor). Vi lutar oss fram över bordet för att höra och se varandra, medan livets allra största och svåraste frågor svävar mellan oss i dunklet.

”Sedan jag tvingades på flykt i somras har ingen frågat om min situation som internflykting, ingen förutom Kvinna till Kvinna”, säger Buthaina, en av dem jag pratar med, när intervjun är slut.

Jag ser på henne, en ståtlig och stark kvinnorättsaktivist som inte vet om hon någonsin kommer att kunna känna sig trygg på sin hemort igen, och mitt hjärta drar ihop sig i sorg. Samtidigt väller en ödmjukhet fram, inför hennes styrka och hennes mod att fortsätta kämpa för andra kvinnors rättigheter i ett skede då hennes eget liv vänts uppochner.

Erbil

Utsikt från sjätte våningen över Erbil i irakiska Kurdistan. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

På dagarna här i Erbil håller min kollega Charlotte påverkansträning – Kvinna till Kvinna har bjudit in nio aktivister från olika delar av Irak och irakiska Kurdistan för att ge dem möjlighet att lyssna på varandra, diskutera och komma fram till gemensamma krav till irakiska politiker.

”När vi pratar med en enad röst, det är då vi blir starka” säger Charlotte.

Att tala med enad röst är dock lättare sagt än gjort, inte minst med tanke på vad alla dessa kvinnor från olika religiösa och etniska grupper bär med sig. De lever i en vardag där brotten mot mänskliga rättigheter är svåra att räkna, och där fler och fler grupper ­börjar beväpna sig själva i brist på en statsmakt som kan – eller ens vill försöka – garantera människors säkerhet. Splittringen är total, ingen litar på någon.

Buthaina Mahmood

Buthaina Mahmood från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Hawa är en av de miljontals irakier som tvingats på flykt inom landet. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

Ändå lyckas de här nio kvinnorna, några av landets främsta kvinnorättsförsvarare, enas om att våld mot kvinnor (i synnerhet det drastiskt ökade antalet barnäktenskap med dess förödande konsekvenser för unga kvinnor) samt stärkt skydd och stöd till internflyktingkvinnor, är nyckelfrågor.

Ändå ber Salwa om ursäkt efter att hon blandat in sin bakgrund som Shia-muslim i ett av sina argument; att ytterligare öka splittringen är inget hon vill bidra till.

Och Liza från Bagdad kan säga inför de andra att hon är oroad över att den ökade misstron bland Iraks människor har smugit sig in även bland kvinnorättsförsvarare. Själv känner hon sig inte alltid trygg med att prata, då hennes bakgrund som kristen assyrier vid flera tillfällen har använts för att tysta henne.

”När vi inte ens kan lita på andra kvinnorättsaktivister förlorar vi hoppet. Men jag vill fortfarande kämpa för mitt Irak”, säger hon.

Det vi är med om dessa dagar är en process som för kvinnorättsaktivisterna är sårig, stundtals upprörd och svår, men också fylld av kärlek. Till varandra, till ett framtida fredligt Irak. Och i mig, som betraktar det hela vid sidan av, kränger känslorna mellan tung förtvivlan och starkt hopp.

Stöd Kvinna till Kvinna! Vi stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Ditt stöd är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta göra det.

One thought on “Kvinnor söker enad röst mot krig och våld

  1. Det är så svårt att överbygga en fredsväg över dessa religiösa murar.Även för oss kvinnor.Rädslan bryter ner människor.Vilka underbara kvinnor ni är som inte ger upp.En mycket stark och rak berättelse hur det kan vara att arbeta som kvinnorättsaktivist i dessa oroshärdar där religionen skapar nästan oöverkomliga hinder.Ändå tycks det finnas en öppning där.Jag tror att om några kan så är det vi kvinnor som kan besitta styrkan att se förbi våra politiska och religiösa övertygelser och få världen att bli en bättre plats för våra barn!! <3